do-it-yourself droomreis

7 stappenplan

Zelf een reis samenstellen kan iedereen, ben je nog niet overtuigd? Volg dan mijn 7 stappen om de mooiste reis van je leven te organiseren.      En de bestemming…….die bepaal jij zelf!

HET 7 STAPPENPLAN

STAP 1: KIES EEN BEstemming

Kijk dan gelijk even op de site van klimaatinfo.nl wat de beste reistijd is. Een tussenseizoen is vaak een goede keuze, niet te druk of te duur. Denk niet dat het weer in het regenseizoen wel mee zal vallen, ik ben zelf behoorlijk weggeregend in Kenia! Check ook even de site  van www.nederlandwereldwijd.nl  of het land (of delen ervan ) wel veilig is.

STAP 2: HOEVEEL DAGEN/WEKEN KUN JE WEG?

Ik kijk meestal op de site van Fox.nl of Shoestring.nl  ( onder andere) om te zien welke route haalbaar is in de tijd die je beschikbaar hebt. Zij bieden verschillende individuele reizen aan zodat je een uitgangspunt hebt bij het samenstellen van je eigen route.

STAP 3: ZOEK vliegtickets .

Ik gebruik meestal de site van skyscanner.nl of cheaptickets.nl om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Ik begin vaak al in november/december te zoeken naar tickets voor de meivakantie ( april) en de zomervakantie. Soms wacht ik de tarieven van de KLM werelddeal weken af (2e week januari ), maar ze zijn niet altijd lager. Die ene dag vroeger of later vertrekken kan enorm in prijs schelen! Klik bij cheaptickets.nl dan de optie ‘+/- 3 dagen’ aan. Non-stop vluchten zijn het fijnste, maar meestal ook het duurste. Als het een vlucht met overstap is, let er dan op dat je zo kort mogelijk hoeft te wachten op je aansluitende vlucht.

TIP 1: Let op bij het boeken van (binnenlandse) vluchten bij verschillende maatschappijen of de bagage inbegrepen is in het tarief én of hetzelfde bagage gewicht is toestaan! Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan op het vliegveld.

TIP 2: Vaak wordt de vlucht aangeboden via een tussenpersoon zoals vliegwinkel.nl of supersaver.nl die soms goedkoper zijn dan bij de vliegmaatschappij zelf. Let dan wel op bijkomende boekingskosten en soms vind ik de communicatie met een tussenpersoon lastig als een vlucht wijzigt. Als ik een goede vlucht heb gevonden kijk ik altijd op de site van de vliegmaatschappij zelf. Als de prijs niet veel duurder is geef ik er de voorkeur aan om rechtstreeks bij hen te boeken!

STAP 4: hoe kom je van a naar b?

Het vervoer ter plaatse is afhankelijk van de bestemming. Natuurlijk kun je prima met het openbaar vervoer reizen. In de onmisbare boeken van Lonely Planet staat uitgelegd hoe je van A naar B reist . De laatste jaren maak ik ook veel gebruik van een huurauto ( in India zelfs van een prima betaalbare auto met chauffeur!) waarbij Sunnycars een uitstekende prijs met all-in verzekering aanbiedt zonder eigen risico. In de USA maak ik ook vaak gebruik van Alamo.nl ( niet Alamo.com, andere prijzen!) waarbij de verzekering zonder eigen risico ook inbegrepen is.

STAP 5: De bezienswaardigheden.

Wat zijn de highlights, wat is een must-see? Allereerst kijk ik weer naar bestaande rondreizen: wat bezoeken zij, wil ik dat ook zien, wat mis ik en hoe lang denk ik daarvoor nodig te hebben. Dat hangt natuurlijk sterk af van je persoonlijke smaak. Beng je gek op lange hikes dan zal jouw tijdsindeling anders zijn dan van iemand die daar niet van houdt. TIP: Kijk op tripadvisor.nl, een geweldige site met beoordelingen en foto’s van reizigers van hotels, bezienswaardigheden en restaurantjes. De top 10 van bezienswaardigheden in ieder plaatsje zorgt ervoor dat je niets mist! Zo stel ik mijn eigen lijstje samen en bedenk gelijk of ik ergens 1, 2 of 3 nachten wil blijven.

STAP 6: De planning van dag tot dag.

Ik schrijf alle dagen onder elkaar op en begin met de dag van aankomst. Hoe laat kom ik aan? Ligt het vliegveld al op de route die ik ga volgen en zoek ik een hotel in die richting of ga ik eerst terug naar de stad? Ik schrijf daarna globaal alle stops op met het aantal nachten dat ik ergens wil blijven en kijk of mijn planning uitkomt met het aantal dagen dat ik heb. Soms heb je genoeg tijd, vaak moet je een beetje schuiven.
Daarna kijk ik in de Lonely Planet hoe lang ik er over doe om van A naar B te reizen met het OV of als ik met een huurauto reis op Google maps hoeveel kilometer/ reistijd het is van A naar B. Vaak moet je je planning dan opnieuw een beetje aanpassen.

STAP 7: overnachten

Ik boek altijd van tevoren de hotels na een vlucht, zodat je een adres hebt bij aankomst ( en een evt. vertraging) en thuis kunt uitzoeken hoe je er het beste kunt komen vanaf het vliegveld. De overige overnachtingen boek ik soms thuis, soms onderweg, maar uiterlijk 1 nacht van tevoren. Ik begin mijn zoektocht bij tripadvisor.nl , kies plaats en datum en sorteer de hotels op laagste prijs. Vervolgens probeer ik een betaalbaar hotel te vinden wat ook nog goed beoordeeld is door andere reizigers. Ook trivago.nl en booking.com zijn fijn om te zoeken maar voordat ik reserveer kijk ik alsnog naar de beoordeling op tripadvisor.nl waar je ook reizigersfoto’s kunt zien i.p.v. de opgepimpte foto’s van het hotel zelf.
TIP: Bij het boeken van een overnachting is er altijd een vakje waarin je kunt aangeven of je nog speciale wensen hebt.Ik vraag altijd om een rustige kamer met mooi uitzicht. Zo heb je een reden om van kamer te wisselen als hij tegen valt. Ik bekijk ook het aanbod op Airbnb.nl. De maximum prijs stel ik in op de prijs van het leukste hotel wat ik gezien heb, dan vind je snel of er iets beters of goedkoper te boeken is. Ik geef de voorkeur aan een privé kamer met eigen badkamer, die optie kun je aanklikken, maar soms vond ik een heel apartement voor een goede prijs.

TRAVEL TEACHER TRIPADVISOR

#travelTEACHER.NL

Mijn reis beoordelingen kun je ook terug vinden op Tripadvisor: travelteacherM